2013. február 19. 18:21 - binaryverzum.blog

Mikor beadja a gép az unalmast.....

Mit értek azalatt hogy a gép bemondta az unalmast? Például vírus fertőzés OS meghibásodása,particiós tábla tönkretétele,és még sorolhatnám...

Kezdjük is.

Nem indul a Windows...

Ha esetleg nem indul a windows akkor indítsuk el egy linux live OS-t mely nem követel telepítést:ubuntu,xubuntu,debian,knoppix,stb.Ha netán mázlink van akkor az adatainkat könnyen kimenthetjük egy a rendszerpartíciótól eltérő eszközre/partícióra.

Ha mégsem úsznánk meg vagyis a partíciós táblánk eltűnik a süllyesztőbe akkor hozhatunk létre egy újat a gparted live programmal.Ha lehet még most kapcsoljuk be a BIOSban (ha van benne) a Partition table security-t mert egy ilyen jelenség esetén egy szintén elvégzett resetet követően visszakapjuk a partíciós táblánkat a meglévő OS-ből még azonnal kimenthetjük az adatainkat.Mivel előfordulhat hogy a vírus (vagy más) módosította vagy letörölte a boot-szektorokat.

Vírusfertőzés...
Vírusfertőzés esetén használjunk tranziens víruseltávolítókat! (pl:Kaspersky Virus Removal Tool).Ha esetleg a vírusirtónk nem tudja törölni a kérdéses víruskódot vagy állományt akkor kénytelenek leszünk "erőszakhoz" fordulni.Létezik a biztonsági cég által készített windows-tól elrugaszkodó(linux-kerneles) vírusirtós OS rendszerek(pl.:AVG,Avira,Comodo,F-secure,Kaspersky Recue Disk).

Letörölt dokumentumok visszaállítása...

Fájlunk véletlen törlése utáni visszaszerzésére is van lehetőség amíg meg el nem tűnik az adott szektorokból.Akkor hasznos ha a shift+del vagy a lomtárból ki nem töröljük.Egyik lehetőség ha még most fel telepítjük az Avira UnErase Personal (VirusTotal).Sajnos a program nem támogatott,viszont teszi még a dolgát(mondjuk egy gyorsformázással még visszamenthetőek speciális szoftverel amíg a fájlt tároló szektorok felül nem íródnak).

Nem véletlenül hangzik el a "Készítsünk biztonsági mentést a fájlokról" mondat hiszen ezen lehetőséggel sok-sok vesződést spórolunk.Szerencsékre egy teljes winchestert is lementhetjük fájlok illetve a boot-szektor tartalmával együtt,ezt nevezzük ghost-olásnak,előnye hogy bármikor visszamenthetjük ezután a tartalmat(telepítés nélkül)

Folytatás következik.....

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása